Saturday, October 12, 2013

banking terms for ibps and bank exams


Above the line - Commission paid advertisement

Below the line -No commissions paid for advertisement


CAR- Capital Adequacy  Ratio


CAB- Cotton Advisory board


DIPP- Department of industrial Policy and Promotion

ECB - External Commercial borrowings


EOI- Expression of Interest


ETF- Exchange Trade Fund



EPF- Employees Provident Fund


FCCB -Foreign currency convertible Bond


FCNR A/C -   Foreign Currency Non Residential Account


FOSS- Free and open source software


FIPB- Foreign Investment Promotion Board


GPF - General Pension Fund  



HPL- Haldia Petro chemical LTD


IPR- Intellectual Property right


IDRS- Indian depository Receipts .


IFJ- International federation of journalists.


MEA- Ministry of External Affairs


NASSO- National sample survey Organization


NCM- National committee on minorities


NCD - Non convertible Debentures


NPA- Non Performing asset


NRE Accounts - Non-Resident External Account


NIM-Net Interest Margin


MPLAD - Member of parliament Legislative Area Development .


PMEAC- Prime Ministers Economic Advisory comity


PPP -Purchasing Power Parity


PPF - Public Provident Fund 


QIP- Qualified institution Placements


REIT - Real Estate Investment Trust


SBU -Strategic Business Unit  


SBU is a Unit of the company having different mission


SDR - Special Drawing Rights


SHG- Self Help Group


Strapline- Slogan of a Company Brand


S&P- Standard and Poors credit rating Agency


UJwala- A scheme from Central govt. for Women rescued from trafficking.


WPI- Wholesale Prize Index

Friday, October 11, 2013

Authors of the books related question answer for ssc and ibps





Who wrote the book "My truth" ?
Ans: Indira Gandhi

Who is the writer of the book "My life in action"  ?
Ans: jackie chan

"Glimpses of world history" is the book written by ________?
Ans: Jawaharlal Nehru

Who is the writer of the book "Pakistan a personal History"?Ans: Imran khan (Former Pakistan cricketer)

Who wrote the book "The Annihilation of Caste " ?
Ans:  B R Ambedkar


Who wrote the book "Controversially yours  " , which was published in 2011 ?
Ans: shoaib akhtar (Former Pakistan cricketer)

Who wrote the book "My story" ?
Ans: Vijay Hazare

"An appeal from death row" 
is a book by ?
Ans: Perarivelal (rajiv gandhi murder convict )

Who wrote the book "No Higher Owner" ?
Ans: condalisa rice

Who wrote the book "My days" ?
Ans: R K Narayan (Former President )

Who wrote the book "Such a Long Journey" ?
Ans: Rohinton Mistry

Who wrote the book "My struggle" ?
Ans: E K Nayanar (Former Kerala CM)

Who is the author of "The Great Indian Novel " ?
Ans: Shashi Tharoor

Who wrote the book "Nirbasan " ?
Ans: Taslima Nasrin

Who is the writer of "Room of many colors" ?
Ans:Ruskin Bond (Well known Novelist)

"A shot at History"
 is the autobiography  of?
Ans: Abhinav Bindra (shooting champion)


Who wrote the book "Poverty and Un-British Rule " ?
Ans: Dadabhai Naoroji

Important books written by Rabindranath Tagore ?Ans: Gitanjali ,Gora ,Ghare Baire,Chaturanga

some imp General awareness question for bank and ssc

1. What is the full form of FIMI ?

Ans:- Federation of Indian mineral industries .

2. What is the full form of EEZ ?

Answer: - Exclusive Economic zone 

3.Where is "Preah Vihear Temple"  situated ?Answer:- Preah Vihear Temple is situated at  Thailand - Cambodian boarder .

4. Agenda21 is related to _____________?

Answer: - Earth Summit ( Rio Summit on 14 June 1992)

5. What is the full form of WPI ?

Answer: Whole Sale Price Index

6. Members of Shanghai cooperation organization are?

Answer: China, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Russia, Tajikistan, and Uzbekistan

7. Who is the author of the book "Room of many colors"  recently published ?

Answer:- Ruskin Bond


8. International Day of Disappeared ?

Answer:- August 30 

           June 8 is celebrated as world ocean day 

           FIDE was founded in Paris, France on July 20, 1924


9. What is the full form for NEFT ?

Answer: National Electronic Fund Transfer
[ibps PO Exam 2011]

10. Different types of bank accounts ?

Answer:

Fixed or terms deposit
Savings deposit
Current deposit or current a/c
Recurring deposit

Head's Of national and international organiations

Head's Of Important Offices in India

1. Who is the Present Attorney General   =>>  Goolam Essaji Vahanvati


2. Who is the Present Solicitor General  =>>  Mohan Parasaran


* 3. Who is the Present Comptroller and Auditor General  =>>  Shashi Kant Sharma



4. Who is the Present Army Chief  =>>  Lt. Gen. Bikram Singh


5. Who is the Present Chief of Air staff  =>>  Norman Anil Kumar Browne


6. Who is the Present Chief of Naval Staff  =>>  Devendra Kumar Joshi



7. Who is the Present  Chief Election Commissioner  =>>  V. S. Sampath


8. Who is the Present  National Human Rights Commission, Chairman  =>>  K.G Balakrishnan


9. Who is the Present National Commission for Woman, Chairperson  =>>  Mamta Sharma



10. Who is the Present Chief Information Commissioner =>> Deepak Sandhu 


11. Who is the present  Finance Commission, Chairman  =>> Y.V. Reddy


12. Who is the Present  ISRO, chairman  =>>  Dr. k. Radhakrishnan


13. Who is the present SEBI chairman =>> UK Sinha


* 14. Who is the present Supreme Court Chief Justice of India =>>  P. Sathasivam


15. Who is the new chief of  Research and Analysis Wing (RAW) ?
Answer: Alok Joshi


16. Who is the new chief of Intelligence Bureau (IB)?
Answer: Syed Asif Ibrahim


17. Who is the new chief of CBI?
Answer: Ranjit Sinha



* Heads of important international organizations: World


1. Who is the president of International Meteorological Organization ?
Answer: Alexander Bedritskiy


2. who is the secretary general of Asean ?
Answer: Surin Pitsuwan


3. Who is the Director-General of UNESCO ?
Answer: Irina Bokova


4. Who is the Secretary General of NATO ?
Answer: Anders Rasmussen


5. Who is the President of the European Union ?
Answer: Herman Van Rompuy 


6. Who is the head of the African Union Commission ?
answer: Nkosazana Dlamini-Zuma


7. Who is the Executive Director of UN Women ?
Answer: Michelle Bachelet


8. Who is Head of World Health Organization ?
Answer: Margaret Chan  


9. Who is the Managing Director of IMF?
Answer: Christine Lagarde 


10. Who is the President of the World Bank ?
Answer: Jim Yong Kim 

Sports related Question Answer



2013 us open men's doubles  winners?
Answer : Leander Paes and Radek Stepanek 

What is the nationality of Radek Stepanek ?
Answer : check republic

2013 Us open women's doubles winner?
Answer: Andrea Hlavackova and Lucie Hradecka

2013 us open mixed double winners?
Answer : Andrea Hlavackova and Max Mirnyi

Us open 2013 men's winner?
Answer : R.Nadal

Us open 2013 women's winner?
Answer : Serena Williams

prepare your Gk

1. who is the current loksabha speaker ?
ans: Meira Kumar

2. Who is the  Deputy Chairman of the Rajya Sabha?
ans:  pj kuryan

 3. who is the current rajya sabha chairman ?
ans: Mohammad Hamid Ansari

 4. america is in which part of the world?
 Ans: in Northern hemisphere

5.how many members are in europian union?
ans: 28 members

6. Who became the first player to win four successive ballon d'or awards ?
Answer: Lionel Mess

7. how many member in IMF.?
Answer: 188 Members

8. Who is known as the father of Indian Cricket ?

Answer: Renjith Singh

9. 2013 republic day guest
Answer: King of Bhutan, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck

10. name of protein in milk
Answer: casein


 *11.Which element has no nutron?
Answer: Hydrogen

 *12. Kalinga Prize is related to ___? 
Answer: Popularization of Science

*13.silent valley biosphere is in
Answer: palakad,kerala

*14. Zindagi Ka Karvan' book is an autobiography of
Answer: Former prime minister chandrasekhar

*15.who is the current nawab of patudi?
Answer:  Saif Ali Khan

*16. which is the biggest land locked country in the world??
Answer: Kazakhstan

*17.who is the president of world bank?
Answer: Dr. Jim Yong Kim

*18.present us secretary of state?
Answer: John Kerry

*19.present chairman of ISRO
Answer: Radhakrishnan

*20.current indian men's hockey coach ?
Answer: M. K. Kaushik